POTREBNO:
biskvit:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 4 kašike kakaa
- 4 kašike čokolade u prahu
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 1,5 dl ulja
- 1,5 dl mlijeka
Za žutu kremu:
- 2 pudinga od vanilije
- 9 dl mlijeka
- 6 kašika šećera
- 15 dkg maslaca
Za smeđu kremu:
- 2 pudinga od čokolade
- 8 dl mlijeka
- 6 kašika šećera
- 10 dkg maslaca
PRIPREMA:
Za biskvit odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Miksati žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasti, dodati tada ulje, nakon par minuta miksanja postepeno dodavati brašno sa praškom za pecivo i odmah potom kakao i čokoladu u prahu. Na kraju umiješati kuhačom posebno tučeni snijeg od bjelanjaka.
Masu izliti u namašćen i pobrašnjen lim za pečenje srednje veličine, poravnati i peći u pećnici na 180°C 20-25 minuta.
Pečeni i još vrući biskvit izbušiti ravnomjerno drškom kuhače.
Pripremiti prvo žutu kremu tako što se u vrući kuhani puding umuti pjenjačom sitno sjeckan maslac. Miješati kremu tako dugo dok ne postane ravnomjerno gusta i podatna. Kremu odmah još dok je topla preliti preko biskvita. Poravnavati kašikom preko površine biskvita kako bi se sve rupice napunile kremom.
Ostaviti kolač po strani pa pripremiti smeđu kremu tako što se u kuhani puding od čokolade doda maslac i ravnomjerno izmješa. Preliti opet toplo preko žute kreme. Po želji posipati čokoladnim mrvicama.
Ohladiti i poslužiti rezano na kocke, prenosi sajt “Recepti i zdravlje“.