Poznati italijanski kuvar Gino D’ Akampo otkrio je da većina ljudi pogrešno priprema sos za bolonjeze.
Pored pogrešne testenine, mnogi dodaju i nepotrebno povrće i začine. Takođe, otkrio je kako bi trebalo koristiti više vrsta mesa za željenu teksturu i ukus.
Najpre, umesto špageta trebalo bi koristiti taljatele.
U tiganju prepržite sitno naseckani luk, celer i šargarepu.
Tradicionalno, bolonjeze sos se priprema s junetinom i svinjetinom.Kada je meso gotovo, treba dodati jedan poseban sastojak – mleko! Tako će meso omekšati, a biće i bolje teksture.
Uz mleko treba dodati i vino, zajedno s pilećim ili goveđim bujonom. Ova tri sastojka treba kuvati malo duže kako sos ne bi bio kiseo.
Ginov poslednji savet je da izostavite paradajz, koji se inače često dodaje.
Umesto njih trebalo bi dodati malo kaše ili koncentrata paradajza, a ceo sos završićete tako što ćete ga ostaviti da se kuva tri sata na laganoj vatri,piše Stil
Sat i po ostavite poklopac i mešajte svakih 15 minuta.
Nakon sat i po skinite poklopac. Sos poslužite sa skuvanim taljateljama.