Navodno, jedenje previše pirinča povećava rizik od srčanih problema, koji mogu dovesti do umiranja.
Istraživanja koja su rađena u Britaniji, pokazuju da od 25 posto ljudi koji su konzumirali pirinač, čak njih 6% ima povećan rizik od umiranja.
Hemikalija se prirodno skuplja u usijevu i povezana je sa dosta bolesti, među kojima je rak, ali i bolestima jetre, što u ozbiljnim slučajevima može dati smrtonosni ishod. Pirinač se širom svijeta koristi kao dijetalni obrok na koji se oslanjaju milioni ljudi. Globalno je procijenjeno, da je arsen koji se nalazi u zrnu pirinča, kriv za preko 50 hiljada preuranjenih smrti godišnje.
Arsen se prirodno javlja u tlu i povećava se na mjestima gdje su za navodnjavanje koristili herbicide na bazi arsena ili vodu obloženu toksinom. Pirinač se uzgaja u poplavljenim uslovima i to izvlači arsen iz zemlje i vodu, prije moguće apsorpcije biljaka. Pirinač je posebno pogođen, jer arsen oponaša druge hemikalije koje je biljka apsorbovala preko svog korijenskog sistema, omogućavajući toksinu da zaobiđe biljnu odbranu.
Naučnici sa Univerziteta Salford u Mančesteru, pročavali su konzumiranje pirinča i učestalost kardiovaskularnih bolesti izazvanih izlaganjem arsena. Uzeli su u obzir i druge faktore, kao što su gojaznost, starost i pušenje.
David Polia, profesor sa Univerziteta, rekao je da najviše potrošača ima u Engleskoj i Velsu, kao i da oni mogu biti pod većim rizikom od smrti zbog problema sa kardiovaskularnim sistemom, uslijed izloženosti neorganskom arsenu. On objašnjava da je rizik povećan i iznosi oko šest procenata. Smatraju da ljudi ne treba da izbjegavaju pirinač, već da razmotre opsciju sorte pirinča koji ima nizak novo arsena, kao što je basmati, a ne cijelo zrno, piše “Srbija Danas“.