Bivši jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito slovio je kao veliki hedonista. Iako se opuštao uz viski “Chivas royal solute” star 20 godina i pušio cigare iz Havane, kad je hrana bila u pitanju, nije bio posebno izbirljiv.
Kako tvrdi njegov posljednji batler Jože Oseli u knjizi “Titovi posljednji dani“, jugoslavenskom predsjedniku uvijek bi servirali različito meso, priloge i salate, a on je sam stavljao šta će pojesti u određenom trenutku.
Donijeli smo puževe, a on je rekao: ”O ne, ja baš ne bih jeo puževe”, otkrio je slavni slovenski kuhar koji je sa suprugom Metkom sedam i po godina brinuo o predsjednikovoj hrani i prijemima u njegovoj rezidenciji na Brdu kod Kranja.
Josip Broz Tito obožavao je zagorsku kuhinju, a prije svega štrukle. Od mesa posebno je volio govedinu, a jutro je započinjao kratkim espresom bez šećera, prenosi “Avaz“.
Kada je u Sjevernoj Koreji dobio na poklon čaj od ginsenga, započeo je s ritualom ispijanja ovog napitka prije spavanja.
Uzimanje čaja od ginsenga u Aziji poznata je praksa već više od 5.000 godina, a njegove blagodati su brojne: poboljšava opšte stanje organizma i mentalnu aktivnost, a preventivno djeluje i protiv mnogih bolesti.
Zahvaljujući radu za predsjednika, Oželi je kuhao za mnoge poznate osobe iz svijeta politike i filma.