Griz knedle sa šljivama
Sastojci:
500 ml vode
300 g pšeničnog brašna
200 g griza
prstohvat soli
5 šljiva
2 kašike pekmeza od šljiva
6 kašike šećera
3 male kašike mljevenog cimeta
ulje
prezla
2 jaja
Priprema:
Stavite u lonac pola litra vode i pustite da proključa. Kad voda proključa, maknite je s vatre pa dodajte brašno i griz te prstohvat soli. Izmiješajte da bude kompaktno i bez grudica, te pustite da se smjesa ohladi. U ohlađeno tijesto dodajte dvoje jaja i ponovno ga izmijesite. U drugi lonac stavite vodu i pustite da proključa. Dok voda ne proključa, oblikujte kuglice od tijesta veličine pola dlana. Kuglicu od tijesta spljoštite, na sredinu stavite polovicu šljive pa je pospite kašikom mješavine cimeta i šećera. U rupu umjesto koštice utisnite malo pekmeza. Ubacite okruglice u proključalu vodu. Kuhajte dok ne isplivaju na površinu pa još dodatnih pet-šest minuta. Kad su gotove, pospite ih prženom prezlom i šećerom,piše Avaz