Iskoristite ovu jesen za isprobavanje novih recepata.
1. Čizkejk od bundeve
Sastojci:
Kore:
2 šolje mljevenog keksa
3 kašike smeđeg šećera
pola kašičice mlevenog cimeta
120 g otopljenog maslaca
Fil:
230 g krem sira
20 g pirea od kuhane bundeve
3 jajeta i 1 žumance
četvrt šolje kisele pavlake
jedna i po šolja šećera
pola kašičice mlevenog cimeta
psrtohvat rendanog muskatnog oraščića
malo karanfilića
2 kašike brašna
1 kašičica ekstrata vanile
Priprema:
Zagrejte rernu na 170 C.
U posudu srednje veličine stavite keks, šećer i cimet. Dodajte maslac. Zamesite, prebacite u posudu za pečenje i poravnajte.
Ulupajte krem sir i dodajte pire od bundeve, jaja, žumance, kiselu pavlaku, šećer i začine. Sve dobro promiješajte.
Prelijte preko kore i stavite u rernu. Pecite kolač oko sat vremena. Kada je ispečen i ohlađen, stavite u frižider da odstoji četiri sata prije služenja.
2. Lijena pita sa jabukama
Sastojci:
Tijesto:
3 jajeta
čaša šećera
čaša ulja
2 čaše brašna
čaša jogurta
kesica praška za pecivo
Fil:
1 kg jabuka
2 kašike ulja
šećer po potrebi
2-3 kašike griza
Priprema:
Za tijesto u posudi pomiješajte jaja, šećer, ulje, brašno s praškom za pecivo i jogurt. Sve dobro izmiješajte i napravite testo.
Za fil oljuštite jabuke, izrendajte i izdinstajte na ulju. Dodajte griz i šećer po potrebi.
Sipajte pola testa u podmazan pleh i pecite par minuta dok se ne uhvati korica. Zatim sipajte fil, preko fila stavite drugu polovinu testa.
Pecite 40 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Kad je pita pečena, pospite je šećerom u prahu i isijecite na kocke.
3. Pečene paprike punjene sirom
Sastojci:
8-12 paprika
½ šoljica mekog kozjeg sira
začinsko bilje – peršun, origano, beli luk
maslinovo ulje
biber i so
Priprema:
Pomešajte sir za začinima i napunite njime očišćene paprike.
Poređajte ih u vatrostalnu činiju i zapecite na 200 stepeni oko 20 minuta.
Ukoliko želite, preko njih možete da prelijete i neutralnu pavlaku i zapečete.
Za dekoraciju stavite svijež peršun.
4. Čorba od paradajza i bosiljka
Sastojci:
1 kašika maslinovog ulja
1 crveni luk
celer
3 režnja bijelog luka
so, biber
2 kašike paste od paradajza
oko 3 šolje sjeckanog paradajza ili pelata
pola šolje sjeckanog sviježeg bosiljka
6 šolja povrćnog temeljca
pola kašičice sode bikarbone
majčina dušica
Priprema:
Na maslinovom ulju dinstajte isjeckani crveni luk, celer i bijeli luk.
Dodajte paradajz pastu, seckani paradajz, so, biber i ostale sastojke.
Poklopite i kuhajte 15 tak minuta.
Čorbu možete smiksati štapnim mikserom direktno u šerpi kako bi bila gušća i homogena.
Pospite s još malo seckanog bosiljka i servirajte vruće.
5. Čorba od karfiola i parmezana
Sastojci:
2 kašike maslaca
8 režnjeva bijelog luka
1 crveni luk
so, biber
2 glavice karfiola
8 šolja povrćnog temeljca
2 šolje vode
majčina dušica
parmezan (za posnu varijantu koristiti biljni)
Priprema:
Na maslacu dinstajte beli i crveni luk, a zatim dodajte so i biber, narendani karfiol (ili naseckan u seckalici/multipraktiku), povrćni temeljac, vodu i začine.
Kuvajte poklopljeno 15 minuta pa dodajte na kraju pola šolje rendanog parmezana i ¼ šolje seckanog vlašca. Izmiksajte štapnim mikserom da biste dobili gustu krem čorbu, piše “Infobijeljina“.