Janjetina je meso janjeta starosti od jednog mjeseca do jedne godine i jako je fino. No da se odmaknemo od klasičnih načina pripreme janjetine poput grila, ražnja ili pećnice, otputovali smo u Maroko vidjeti kako ga oni spremaju. Ukoliko vas zanima pogledajte i vi.
Odaberite broj porcija:
Potrebni Sastojci:
janjeći but, 1.5 kg otkoštenogkim, 1 žličicasjemenke komorača, 1/2 žličiceluk, 4 glavicečešnjak, 4 režnjađumbir, 1/4 žličice u prahukurkuma, 1 žličicačili papričica, 1 žličica mrvljenacimet, 1 koricanaranča, 1povrtni temeljac, 750 mlmuškatna bundeva, 1 manjamrkva, 150 gsuhe šljive, 100 gekstra djevičansko maslinovo uljesol i papar (svježe mljeveni)
Upute po koracima:
Meso narežemo na kocke veličine 5 cm, a dvije glavice luka naribamo u zdjelu. U zdjelu s lukom dodamo sjemenke komorača, kurkumu, kim, đumbir u prahu, mrvljeni čili i izmiješamo sastojke.
Zatim u zdjelu dodamo narezano meso, začinimo solju i paprom, naribamo malo narančine korice, dodamo koricu cimeta, promiješamo sastojke, poklopimo tanjurom i stavimo u hladnjak da se marinira 2 sata.
U lonac, na 2-3 žlice ugrijanog maslinovog ulja, dodamo mješavinu mesa, luka i začina te sastojke pržimo, povremeno miješajući. Za to vrijeme mrkvu i preostalu glavicu luka narežemo na kocke, a češnjak očistimo.
Nakon 20-ak minuta prženja dodamo režnjeve češnjaka, narezanu mrkvu i luk, ulijemo povrtnu juhu i kad zavri, kuhamo na srednje jakoj vatri 45 minuta, povremeno miješajući. 10-ak minuta prije kraja bundevu ogulimo, očistimo od koštica i narežemo na kockice.
Zatim u lonac dodamo suhe šljive, promiješamo i kuhamo još 10-ak minuta, a u tavu, na žlicu ugrijanog maslinovog ulja, dodamo kockice bundeve, posolimo ih i pržimo 10-ak minuta na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući,piše Net.
Potom pržene kockice bundeve dodamo u lonac s mesom, promiješamo sastojke i lonac maknemo s vatre.
Jelo je gotovo i možemo ga poslužiti.