Od prozvodnje kolagena do absorbcije gvožđa, vitamin C je jako važan za naš organizam. Nalazi se u brojnom povrću i voću, a optimalno je uzimati od 75 do 100 miligrama vitamina C dnevno.Vitamin C je veoma važan antioksidant, koji se bori protiv upala, bolesti srca, i drugih štetnih stanja. Važan je za proizvodnju kolagena, koji je ključna komponenta za zdravlje kože. Takođe pomaže koži da zaceli nakon povrede i generalno održava fleksibilnost.
Zbog svojih snažnih antioksidativnih svojstava, vitamin C se smatra pojačivačem imuniteta, jer pozitivno utiče na bela krvna zrca, koja su najznačajnija za borbu protiv infekcije.
Vitamin C pomaže u apsorpciji gvožđa iz povrća, pa ako jedete nešto poput spanaća, koji sadrži gvožđe, ispojite ga sa nečim sa vitaminom C, poput sosa od paradajza, bolje ćete apsorbovati gvožđe. Količina vitamina C koju bi osoba trebalo da uvrsti u svakodnevnu ishranu može da varira u zavisnosti od različitih faktora, uključujući starost, težinu i pol, ali uglavnom muškarcima treba više vitamina C nego ženama.
Ovo je pet namirnica sa najviše vitamina C.
Crvene paprike
Samo 120 grama sveže crvene paprike sadrži dnevno preporučenu dozu vitamina C – tako da ih slobodno dodajte u salatu. Kada ih termički obradite, one gube neku količinu vitamina C, ali ipak ga i dalje zadržavaju u popriličnoj količini.Citrusno voće
Agrumi poput pomorandži su najočigledniji izvor vitamina C, jer jedna pomorandža srednje veličine sadrži oko 70 miligrama vitamina. Grejp i limun su takođe bogati vitaminom C. Važno je da ih konzumiramo sveže, a ne u vidu sokova, jer takvi napici često imaju mnogo dodatog šećera.Kivi
Ovo kiselkasto, egzotično voće je takođe odličan izvor vitamina C – jedan kivi srednje količine sadrži 64 miligrama vitamina.Kupusnjače
Brokoli, prokelj, karfiol, kupus i ostale kupusnjače imaju visok nivo vitamina C. Međutim, važno je pripaziti na način na koji kuvate to povrće.Recimo, oko 60 grama brokolija ima 40 miligrama vitamina C, ali se dosta vitamina gubi ako se brokoli prekuva.Krompiri
Krompir možda nije prvo povrće koje vam padne na pamet kad se razmatra vitamin C, ali srednje pečeni krompir sadrži oko 17 miligrama ovog korisnog vitamina,piše Nova.rs