Svi u kuhinji imaju poneku zaboravljenu teglicu osušenog ruzmarina, peršuna ili korijandera, za koju baš i niste sigurni kad ste je tačno kupili. Pitanje koje muči mnoge je – koliki je u stvari rok trajanja pojedinih začina?
Stručnjaci savetuju da mlevene začine na polici ne bi trebalo držati duže od godinu.
Međutim, celi začini, poput štapića cimeta, mahuna kardamoma ili zvezdastog anisa, mogu da traju duže od onih koji su samleveni – od dve do četiri godine jer im unutrašnjost nije izložena kiseoniku koji tokom vremena može uticati na aromu i ukus.
Zato je važno čuvati ih na suvom i tamnom mestu, najbolje u hermetički zatvorenim staklenim posudama, što dalje od šporeta i sunčeve svetlosti.
Nemojte ih držati u frižideru zbog vlage i apsorpcije raznih mirisa.
Međutim, ipak neke začine, kao što su čili-paprike, semenke maka i susama, možete staviti u frižider kako bi što duže ostali sveži i intenzivne boje, ali ih u njemu ne treba držati predugo,piše Kurir
Evo koliko pojedini začini traju:
Celi začini (karanfilić, biber u zrnu, štapići cimeta) – četiri godine.
Semenke – četiri godine, osim susama i maka, koje treba zameniti najkasnije nakon dve godine.
Ekstrakti – četiri godine, osim vanile, koja ima neograničen rok trajanja.
Mleveni začini (cimet, kurkuma, muskatni oraščić) – dve godine.
Trave i biljke (origano, peršun, bosiljak) – od jedne do dve godine.