Još od 1926. godine, ljekari su prepisivali trudnicama ovaj lijek. Ljudsko tijelo vitamin B9 uzima iz hrane, ali ga ne proizvodi sam.
Podržava sintezu aminokiseline vezanih za zdravlje, ubrzava metabolizam u tkivima. Ljekari preporučuju uzimanje dodatnih doza folne kiseline u sljedećim situacijama:
Hronična anemija kod djece i odraslih;
Plućna tuberkoloza;
Priprema za začeće i trudnoća u prvom tromjesečju;
Dojenje;
Avitaminoza;
Ako ste na strogim dijetama.
Folna kiselina je dobra i za zdravlje muškaraca. Ubrzava proizvodnju zdrave sperme zbog povećane sinteze proteina, nukleinskih kiselina. Folna kiselina kod muškaraca spriječava neplodnost, bolest prostate i tumore skrotuma.
Nedavna istraživanja kažu da folna kiselina podstiče rad srčanog mišića.
Podstiče protok kisika i hranljivih materija, poboljšava sastav krvi. Vlakna postaju elastična, mogu podnijeti promjene krvnog pritiska tokom stresa, straha, hormonske neravnoteže.
Zašto ženama treba vitamin B9?
Sa nedostatkom folne kiseline u ženskom tijelu, metabolizam se usporava, proizvodnja mnogih korisnih hormona opada.
To utiče na funkcionisanje gastrointestinalnog trakta, štitne žlijezde i nadbubrežne žlijezde, i krši gustinu koštanog tkiva.
Nakon četrdesete godine, nizak nivo vitamina B9 izaziva razvoj osteoporoze, prelome i druge komplikacije karakteristične za menopauzu.
Ukoliko vam nedostaje folna kiselina, možete je nadomjestiti pomoću pravilne ishrane, piše Stil.kurir.rs. Ljekari preporučuju da za vrijeme trudnoće ili menopauze jedete što više:
peršuna, zelene salate, mladog luka;
Špargle;
Brokoli;
Pasulj;
Agrume;
Jagode i ribizle, maline i kupine;
Voće (jabuke, kruške i td.);
Orahe;
Goveđu i svinjsku jetru;
Jaja prepelice i kokošija jaja.
Pogrešno je vjerovati da je folna kiselina potrebna tijelu samo tokom trudnoće i začeća.
Vitamin B9 održava organizam nakon četrdesete godine u odličnom stanju,piše Hayat
Smanjuje rizik od osteoporoze, poboljšava varenje i dobro raspoloženje.