Pri kupovini je lijepo imati izbor jer svako ima svoje prioritete. Na tržištu postoje brojni, slični
proizvodi i ponekad je gotovo nemoguće pronaći u čemu se razlikuju. Osim razlike u cijeni – koja je
najvidljivija i svakome važna. U nastojanju da proizvodi budu što konkurentniji, proizvođači ih
plasiraju na tržište nadajući se da će se kupac „zalijepiti“ za cijenu i da mu drugi kriteriji neće biti
važni. Ali šta ako su ti „drugi kriteriji“ zapravo oni glavni, esencijalni, oni koji definiraju određeni
proizvod?
Da objasnimo na konkretnom primjeru – za proizvodnju feta sira nije potrebno puno. Potrebna je
mliječna mast i određeni prirodni začini. Čini se jednostavno, zar ne? Danas se na tržištu nude
povoljniji proizvodi koji podsjećaju na feta sir, ali u svom sastavu umjesto mliječne imaju visok
sadržaj biljne masti čija je uloga postizanje određene konzistencije i ukusa te znatno produžavanje
roka trajanja.
Kupovinom takvog proizvoda ne kupujete sir već varijantu sira koja svojim okusom, bojom i
konzistencijom podsjeća i namjerno aludira na sir, ali to nikako nije.
Bitno povoljnije zamjene za sir često nemaju jasno označenu etiketu (deklaraciju) te kupac tek
pomnim proučavanjem može ustanoviti razliku između pravog, tradicionalnog sira nastalog od
mlijeka i ovog, umjetno stvorenog proizvoda niske nutritivne vrijednosti.
Zato, prije nego što
sljedeći put posegnete za feta sirom ili bilo kojim drugim mliječnim proizvodom, uvjerite se da
kupujete pravi, prirodni proizvod. Odvojite malo vremena da pročitate deklaraciju jer ako volite sir,
onda pazite da jedete pravi sir od mlijeka koji će na vaš organizam imati blagotvoran utjecaj.