Hrana i piće

Poboljšava pamćenje i koncentraciju, ne sadrži holesterol: Koja vrsta ribe je najzdravija?

Šta nauka kaže?

stil

Riba je jedna od najvažnijih namirnica kada je u pitanju formulisanje zdrave ishrane. Izvor je kvalitetnih proteina, zdravih masti, mnogih vitamina i minerala koji su potrebni našem telu. I iako nutricionisti preporučuju da se u ishranu uvrsti raznolika riba (i rečna i morska), sa naučnog stanovišta može se utvrditi jedna od najkorisnijih.

Počasno prvo mesto pripalo je tuni. U ovoj trci (iako sa malom razlikom) zaobišla je čak i glavnog favorita svih ljubitelja zdravog načina života – losos. Tuna je bogat izvor visokokvalitetnih proteina. Sadrži sve esencijalne aminokiseline i telo je savršeno apsorbuje. Proteini su glavni građevinski materijal našeg tela – od kardiovaskularnog do mišićno-skeletnog. Tunjevina sadrži 21 g proteina na 100 g proizvoda, što znači da vam samo jedna porcija može obezbediti skoro trećinu dnevnih potreba. Istovremeno, tuna je potpuno bez ugljenih hidrata i praktično ne sadrži masti (manje od 1 g na 100 g), što je čini idealnim proizvodom za one koji se aktivno bave sportom ili jednostavno prate količinu potrošenih kalorija.Pored toga, kompleks vitamina i minerala sadržanih u tuni blagotvorno deluje na funkcionisanje nervnog sistema: poboljšava pamćenje i koncentraciju i značajno povećava efikasnost.

Ova vrsta ribe ne sadrži holesterol, a istovremeno je bogata vitaminima B, kalijumom i magnezijumom, što je čini posebno dobrom za srce. Vitamin D, kojeg takođe ima puno u tuni, podržava zdravo vezivno tkivo i kosti, pomaže u apsorpciji kalcijuma, usporava proces starenja, pa čak i stimuliše proizvodnju hormona sreće serotonina,pišeStil


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh