Sastojci:
– 350 g miješanog mljevenog mesa
– 1 poriluk
– 4 veća krompira
– 2 manje mrkve
– 2 dl mlijeka
– 2 dl jogurta
– 2 žlice brašna
– 4 žlice parmezana
– ulje, maslac
– sol, papar
– peršin
Priprema:
Krompire i mrkvu očistiti, izrezati na kockice, pa skuhati u slanoj vodi.
Poriluk dobro oprati, izrezati sitno i popržiti na malo ulja. Kada omekša, dodati mljeveno meso i pržiti nepokriveno dok sva voda ne ispari. Posoliti i popapriti.Na maslacu popržiti brašno, doliti mlijeko i energično miješati da se ne stvore grudice. Čim se smjesa zgusne, skloniti sa špareta, umiješati jogurt, posoliti i popariti.
U vatrostalnu posudu staviti ocijeđene krumpire i mrkvu, dodati meso sa porilukom i sve preliti bijelim sosom.
Dobro promiješati, na vrh staviti nekoliko komadića maslaca, posuti isjeckanim peršinom i ribanim parmezanom.
Zapeći u prethodno zagrijanoj pećnici oko 15 minuta da jelo dobije koricu,piše N1