Sastojci:
Podloga:
150 g mljevenog keksa
50 g mljevenih pečenih lješnika
1 kašika Nutelle ili Linolade nougat
80 ml mlijeka
Krema od sira:
500 g svježeg neslanog sira*
250 ml slatke pavlake
1 puna kašika tečnog meda
8 g mljevenog želatina
Nougat krema:
125 g čokolade Milka Noisette**
1 dl kisele pavlake(vrhnja)
+
po želji mljeveni pečeni lješnici za posipanje
Priprema:
Podloga:
Pečene lješnike možete samljeti u mlinu za orahe ili ih ustniti na krupnije komadiće u najlon vrećici pomoću oklagije. Po ukusu.
Tacnu na kojoj ćete služiti tortu obložiti pek papirom. Postaviti obruč za torte prečnika 20 cm.
Sve sastojke prenijeti u dublju posudu i promiješati rukom. Dobit će se kompaktna masa koja se ne mrvi, a nije gnjecava. Ako se masa mrvi dodati još mlijeka, a ako je gnjecava dodati još keksa.
Rukom utisnuti masu po dnu kalupa. Poravnati. Prekriti celofanom da se ne suši dok se priprema krema od sira.
Krema od sira:
Preliti želatin sa 6 kašika vode i ostaviti da bubri 5 minuta.
Sir, med i tečnu slatku pavlaku, kratko izmiješati mikserom da se svi sastojci sjedine.
Nabubreli želatin otopiti na najslabijoj vatri, dodati 4 kašike smjese od sira, zagrijevati uz neprestano mešanje dok se ne dobije tečna glatka masa.
Tečnu masu sa želatinom uliti u tankom mlazu u smjesu od sira uz mešanje mikserom i mutiti mikserom još minut da se svi sastojci spoje.
Odmah nanijeti preko podloge od keksa, poravnati i ostaviti u frižideru, dok se priprema nougat krema.
Nougat krema:
Čokoladu otopiti na pari ili u mikrotalasnoj pećnici (ja je topim u mikrotalasnoj pećnici).
Dodati kašiku kisele pavlake uz energično miješanje. Masa će početi da se zgušnjava. Dodavati ostatak kisele pavlake kašiku po kašiku uz energično miješanje. Sa svakom narednom dodatom kašikom pavlake masa će postajati ređa. Ako je smjesa pregusta za izlivanje, kratko je zagrijati na pari ili u mikrotalasnoj pećnici.
Odmah preliti preko kreme od sira.
Ako volite intenzivniji ukus lješnika, preko nougat kreme odmah posuti mljevene pečene lješnike.
Ostaviti preko noći (najmanje 6 sati) u frižideru.
Tankim, dugačkim nožem proći između torte i obruča. Ukloniti obruč.
Napomene u vezi dekoracije:
Za tortu sa slike, nanijeta je krema od sira preko podloge od keksa, ostavljena je preko noći da se stegne, uklonjen je obruč, pa je cijela premazana nougat kremom. Špatulom su pravljeni “talasi” odmah po nanošenju glazure. Torta je nakon ukrašavanja hlađena svega pola sata i servirana.
Napomene:
Koristim sir Ella sa 0.9% mliječne masti.
**Umjesto Milke Noisette može se koristiti bilo koja mliječna čokolada, s tim da se nakon miješanja sa pavlakom umiješa i nekoliko kapi arome lješnika.
Ako više volite hrskave podloge, umjesto mlijeka koristite 80 g otopljenog maslaca ili margarina i upotrebite keks koji ste sami krupno usitnili oklagijom, piše “Coolinarika“.