Sastojci:
Za koru:
5 bjelanaca
5 kašika šećera
1,5 kašika brašna
5 kašika mljevene plazme
3-4 kašike vode ili mlijeka za prelivanje pečenih kora
Trebaju vam 3 kore.
Za fil:
15 žumanaca
150 g šećera
200 g maslaca ili margarina
100 g crne milka čokolade
100 g bijele milka čokolade
200 g mljevene plazme
100 g mljevenih lješnika (ljepše ako su predhodno pečeni)
300 ml slatke pavlake
Priprema:
Za koru:
Umutite bjelanca i šećer u čvrst šne. Dodajte brašno i plazmu, pa promiješajte. Pecite u zagrijanoj rerni na 180°C do 20 minuta. Pečene kore premažite vodom ili mlijekom.
Za fil:
Umutite žumanca sa šećerom i kuhajte na pari uz neprestano miješanje, oko 10 minuta. Ostavite da se ohladi. Za to vrijeme rastopite čokolade, umutite maslac i slatku pavlaku (u odvojenim posudama).
U fil dodajte maslac i četiri pune kašike slatke pavlake, pa umutite. Dodajte lješnike i plazma keks. Podijelite fil na dva dijela, u jedna dio stavite rastopljenu tamnu čokoladu, u drugi dio rastopljenu bijelu čokoladu. prenosi “Hayat“.
U kalupu filovati tortu ovim redoslijedom kora, tamniji fil, slatka pavlaka, kora, svjetliji fil, slatka pavlaka, kora. Odozgo dodajte pomiješane ostatake filova, uvijek ostavim kašiku-dvije fila i malo slatke pavlake. To mi bude fil s kojim premažem treću koru.
Možete ukrasiti šlagom ili rastopljenom čokoladom.
Torta mora da odstoji jedan dan u frižideru, pa tek onda sjeći i poslužiti.