Hrana i piće

Pita sa jabukama, toliko sočna da joj nećete odoljeti

Pitu sa jabukama svi vole, a vi isprobajte ovaj način pripreme sa orsima i šećernim prelivom.

Pita sa jabukama - Screenshot

Sastojci:

850 g jabuka
1 vanilin šećer
1 kašičica cimeta
5 kašika mljevenih oraha
3-4 kašike griza
15 komada gotovih kora(400-500g)
60 g posnog margarina
60 ml ulja

Za preliv:

2 čaše šećera
2 čaše vode
malo limuna

Priprema:

Šećer, vodu i limun stavite u šerpu i skuhajte. Kad provri kuhajte još 4-5 minuta, pa ostavite da se ohladi.

Jabuke izrendajte, pa dodajte vanilin šećer, orahe, griz, cimet i dobro sjedinite. Otopite margarin i ulje.

Tepsiju dimenzija 35×25 cm premažite uljem. Uzimajte po 3 kore i ređajte jednu na drugu, a svaku premažite sa smjesom od ulja i margarina. Na treći koru na dno, po dužini sipajte fil od jabuka i urolajte. Tako radite dok ne utrošite sve sastojke. Poređajte u pleh i premažite ostatkom smjese od ulja i margarina. Nožem malo zasjecite, ali nemojte do kraja. Pecite na 180°C nekih 35-40 minuta.

Vruću pitu prelijte sa hladnim prelivom i pustite da se ohladi, pa služite.

Izvor: kuvajmolako


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh