Sastojci:
850 g jabuka
1 vanilin šećer
1 kašičica cimeta
5 kašika mljevenih oraha
3-4 kašike griza
15 komada gotovih kora(400-500g)
60 g posnog margarina
60 ml ulja
Za preliv:
2 čaše šećera
2 čaše vode
malo limuna
Priprema:
Šećer, vodu i limun stavite u šerpu i skuhajte. Kad provri kuhajte još 4-5 minuta, pa ostavite da se ohladi.
Jabuke izrendajte, pa dodajte vanilin šećer, orahe, griz, cimet i dobro sjedinite. Otopite margarin i ulje.
Tepsiju dimenzija 35×25 cm premažite uljem. Uzimajte po 3 kore i ređajte jednu na drugu, a svaku premažite sa smjesom od ulja i margarina. Na treći koru na dno, po dužini sipajte fil od jabuka i urolajte. Tako radite dok ne utrošite sve sastojke. Poređajte u pleh i premažite ostatkom smjese od ulja i margarina. Nožem malo zasjecite, ali nemojte do kraja. Pecite na 180°C nekih 35-40 minuta.
Vruću pitu prelijte sa hladnim prelivom i pustite da se ohladi, pa služite.
Izvor: kuvajmolako