Ova jednostavna poslastica pravi se bez ulja i jaja, jedina joj je mana što mora da odstoji najmanje tri sata da bi se mogla izneti na sto, piše Lepa&Srećna.
Sastojci za testo:
500 g griza
2 čaše gustog kiselog mleka
1,5 čaša šećera
1,5 kesica praška za pecivo
1,5 kesica vanile
Po želji rendana kora limuna ili pomorandže
Za šerbet:
2 čaše vode
3,5 čaše sitnog šećera
Kašičica limunovog soka
Za posipanje:
šolja ljuštenih badema isječenih napola
Priprema:
Prvo spremiti šerbet: u šerpu sipati vodu i šećer pa kuvati 10-15 minuta od trenutka kad provri. Potom dodati limunov sok i kuvati još pet minuta, pa skloniti sa strane da se ohladi, ali da ostane toplo.
U dubokoj činiji umutiti kiselo mleko i šećer, dodati griz, prašak za pecivo i po želji strugane korice od limuna ili pomorandže.
Testo sipati u dobro podmazan pleh i po njemu u pravilnom nizu poređati polovine oljuštenih badema. Peći oko 40 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
Pečeno testo izvaditi iz rerne i kratko ohladiti da ne bude baš vrelo, a potom ga preliti mlakim šerbetom. Poslasticu ostaviti da odstoji dva-tri sata, a najbolje je da se sprema dan ranije.