Naše bake su ga pravile od davnina, jer liječi mnoga stanja i ostavile su odličan recept za ovo pravo tečno blago!
Sastojci: 30 cvjetova zove, 3 litre vode, 40 g limunske kiseline, 3 limuna i 3 kg šećera.
Priprema: Cvjetove zove potopite u vodu sa limunskom kiselinom i dodajte limun (sa korom) isječen na kriške. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mestu 24 sata.
Sljedećeg dana tečnost procijedite kroz gazu, pa dodajte šećer i dobro izmiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno miješanje.
Nakon 48 sati, sirup je spreman! Prespite ga u čiste staklene flaše i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu, najbolje u frižideru.
Korisni savjeti:
– Budući da je u pitanju recept koji ne uključuje konzervans, ako pravite veću količinu soka, dio sipajte u plastične flaše i odložite u zamrzivač, da se sok ne bi pokvario.
– Kad berete zovu, neka to bude po sunčanom vremenu, a birajte samo “zrele”, krupne cvjetove.
– Najbolje bi bilo da zovu naberete u prirodi, na mjestu gdje ne prolaze automobili, odnosno gdje biljka nije zagađena, piše “Balkans press“.