Sezona bijelog bagrema je počela, a dok je ovo čudesno i mirišljavo drvo u cvatu, idealna je prilika da probate izvrstan i zdrav napitak neponovljivog ukusa kakav može imati jedino bagrem.
Bijeli mirišljavi cvjetovi izlučuju mnogo nektara, a ukusni su i kao sok, čaj, u salatama ili pohovani. Sadrže puno vitamina C, eterična ulja, smole, flavonski gligozid, akacin.
Mada se od bagrema može praviti sirup na isti način kao i od cvjetova zove, mi vam predlažemo da probate i sviježi sok od bagrema u kome ostaju očuvana sva hranljiva i ljekovita svojstva ove biljke.
Postupak: Cvjetovi bagrema najpre se beru dok se još otvaraju, jer su tada najbogatiji zdravim sastojcima. Ubrane grozdove ređajte u staklene tegle, dok se ne napune.
Prokuhajte vodu i ostavite da se ohladi, a zatim napunite tegle vodom, u svaku dodajte sok od jednog limuna, poklopite i ostavite da odstoji 24 sata. Nakon toga sok procijedite i dodajte meda taman toliko da sok bude malo jače sladak, jer se pre služenja razblažuje sa vodom u razmjeri 1:1.
Od svake tegle dobit ćete oko pola litre čistog soka, što znači da prilikom miješanja sa vodom dobijate 1 litar soka po tegli. Sok treba piti odmah, a do upotrebe ga čuvajte u frižideru, najviše nekoliko sedmica.