Cacio e pepe na talijanskom znači “sir i biber”. A ovo klasično jelo je upravo to. Svilenkasti sos od bibera i parmezana napravljen je s malo vode za kuhanje tjestenine, zbog čega se paprika i sir lijepe za špagete. Spremno za 15 minuta, ne može biti jednostavnije ili ukusnije jelo.
Vruća salata od tabbouleha: Bugarska pšenica često se previđa kao sastojak salate, ali zaista je zgodno imati je u kuhinji i kuhati samo 12 minuta. Prilično je bezukusna, pa je trebate izdašno začiniti. Ovdje se služi toplo, pomiješano sa mladim lukom i crvenom paprikom. To je savršen ručak za jednog, mada ga možete poslužiti kao dodatak prženoj piletini sa roštilja.
Pomfrit Halloumi: Način na koji se halloumi sir pretvara iz dosadnog, gumenog hladnog sira u nešto spektakularno kada se kuha – u ovom slučaju prženo – nije ništa čudo! Oni čine najbolju grickalicu ili predjelo, s tek malo začina u oblozi od brašna. Poslužite sa začinjenim sosom od paradajza.
Njoki sa maslacem i kaduljom: Sve što vam treba za ovo jelo za brzu večeru je pakovanje kupljenih njoka, putera, svježih listova kadulje i naribanog parmezana.
Njoke kuhajte dok ne omekšaju, a zatim ih ocijedite, zadržavajući nekoliko kašika vode za kuhanje. Otopite komad maslaca, brzo prepržite listove kadulje, a zatim sve zajedno prelijte njokima i vodom za kuhanje. Dobro začinite i umiješajte parmezan..