Obavezna je na porodičnim ručkovim a u restoranima gdje se služi tradicionalna hrana je apsolutno obavezna.
Ljeti, kad je rashlađena, šopska salata najbolji je odabir za ručak, ali i u svakom drugom obliku je super način da se osvježite ovog leta – mnogi je jedu i kao brzinski obrok, piše Noizz.
Iako svi imaju neki svoj omiljeni način pripreme, original kaže da se šopska salata priprema ovako:
Sastojci:
200 g bijelog slanog sira
3 paprike babure
3 paradajza
3 svježa krastavca
1 velika glavica ljubičastog luka
2-3 grančice svježeg peršina
2-3 kašike ulja
2-3 kašike jabukovog ili vinskog sirćeta
Priprema:
Operite paradajz i paprike, krastavac ogulite. Papriku prerežite napola, odstranite joj peteljku i sjemenke pa je narežite na podjednake kockice.
Paradajz i krastavce takođe naseckajte na kockice (ukoliko volite krastavac, ali vam stvara probleme sa želucem, trik je da, kad ga ogulite i presiječete po dužini, čajnom kašikom izvadite sjemenke, op.pr).
Luk ogulite pa dio narežite na tanje kolutove, a ostatak na sitne kockice.
Nasjeckano povrće prebacite u dublju posud (kolutove luka ostavite sa strane), prelijte ga sirćetom i uljem i dobro izmešajte. Na vrh složite kolutove luka, dodajte na sitno rendan slani sir pa sve pospite sjeckanim peršinom,piše Radiosarajevo
Prije služenja sve lagano promiješajte.