Ukoliko ste jedni od tih ljudi kojima ipak treba više vremena za prilagođavanje, najbolje bi bilo da krenete sa ovim sitnim, ali efektnim promjenama, piše “Srbija danas“.
– Ne radi se o dijeti ili, ne daj Bože uskraćivanju obroka, nego zdravim navikama u ishrani od kojih ćeš imati brojne benefite, ne samo gubitak kilograma – kaže nutricionistkinja Marija Đurković i otkriva koje to trikove možete da primjenite:
1. Tanjir supe prije obroka
Tanjir zdrave supice ili čorbe od povrća, može poslužiti da “zavara” želudac i stvori osjećaj sitosti, što će za rezultat imati manju količinu hrane u glavnom obroku. Izbjegavajte kremaste i masne čorbe. Cilj nije više kalorija, nego više sitosti za manje kalorija, pa i više vitamina i zdravih vlakana.
2. Smanjite crveno meso
Možete smršati i samom promjenom količine hrane, ali ako promijenite i ono što jedete, proces mršavljenja postaje još lakši. Za početak vidite da barem smanjite potrošnju crvenog mesa i hrane kao što su pljeskavice, burgeri, odresci. Umjesto toga, na tanjir stavite pileće, ćureće meso i ribu.
3. Koristite zdrave metode pripreme
Jednostavno zaboravite na prženje i pohovanje! Ako ovaj način pripreme zamijenite kuhanjem, blanširanjem, grilovanjem i pečenjem u rerni, uz upotrebu male količine ulja, vrlo brzo ćete primijetiti kako se ova promjena pozitivno odražava na vašu liniju. Vredi probati, a hrana je jednako ukusna.
4. Salata uz sve
Osim uz supu! Porcija salate začinjene samo limunovim sokom ili sirćetom i vrlo malom količinom ulja je porcija niskokalorične, vitaminske hrane, koja će te brže zasititi. Ljudi koji nemaju naviku da jedu salatu uz obrok, pojedu mnogo više mesa, krompira, hljeba…
5. Obrok završite voćem
Ovo ne mora biti nužno promjena za sve, ali za one koji su skloni posezanju za slatkišima, odmah nakon jela da, odličan je način da spriječite unos velike količine kalorija iz keksa, čokolada i drugih slatkiša, kojih najčešće niste ni svjesni. Jedna čokoladica sa kikirikijem ima oko 250 kalorija, dok šaka malina ima svega 20 kalorija. Zasladite se odmah nakon jela, što da ne.