Sada kod kuće možete da napravite krompir bolji nego iz restorana. Na umijeću bi vam pozavidjeli i iskusni kuhari, a priprema je baš laka. Pečeni krompir je odličan prilog mesu, a ako poslužite i salatu dobit ćete kompletan obrok koji će svi obožavati.
Pečeni krompir se odlično slaže sa pečenjem, ali možete da napravite i krmenadle. Ako do sada niste znali, pročitajte kako se najbolje čuva krompir.
Sastojci:
1 kg krompira
1 kašičica soli
3 čena bijelog luka
malo svježeg ruzmarina
4 kašike maslinovog ulja
1/2 kašičice začinske paprike
Priprema:
Krompir operite i isjecite na pola. U ključalu vodu sipajte so i stavite krompir. Kuhajte 10 minuta. Ruzmarin i bijeli luk sitno iscjekajte. U tiganj sipajte ulje, pa kad se zagrije dodajte luk i ruzmarin. Dinstajte dok luk ne dobije braon boju. Krompir stavite u posudu, procijedite ulje preko, posolite i pobiberite, pa sipajte začinsku papriku. Dobro sjedinite, pa stavite u tepsiju obloženu pek papirom. U tiganju u kom ste dinstali luk i ruzmarin pecite i krompir, samo dospite ulje. Pecite nekih 15-20 minuta, a na 5 minuta okrećite, piše “Stvar ukusa“.