Med je oduvijek imao posebno mjesto u svakom domaćinstvu, no neki proizvođači medu dodaju šećerni sirup kako bi dobili veće količine. Ako želite znati razlikovati čisti, pravi med od “lažnog”, ovo su trikovi koji će vam u tome pomoći…
Stavite kašiku meda u vodu i ako ostane na dnu čaše, riječ je o pravom, čistom medu. “Lažni med” će se početi odmah otapati, odnosno miješati s vodom.
Kad se iz tegle uzme kašika meda i stavi u usta, med se jede, a ne guta. Ako se tada pod jezikom osjeti tvrdoća i gorčina, to je pravi, prirodni med. Osim okusa, pravi med se može prepoznati i po izgledu. Naime, kada je riječ o pravom medu, primijetićete da on nakon nekog vremena kristalizira.
Takođe možete namočiti malo vate u med te je zapaliti – gorjet će ako je med pravi. Stavite kap meda na prst. Pravi, čisti med ostat će na jednom mjestu dok će lažni brzo početi curiti po prstu. Možete ga staviti i pred mrave, oni će se razbježati ako je pravi jer ga – ne podnose,pišu Nezavisne