Postoji mnogo recepata i varijacija ajvara, ali neki od sastojaka, kao što su crvene paprike, patlidžan, bijeli luk i ulje su neizostavni u svakom od njih. Bez ovih sastojaka, pravi domaći ajvar ne bi bio ono što jeste.
Paprike su “bomba” za imunitet, a ajvar jedan od omiljenih oblika zimnice. Međutim, mnogi ne znaju za šta je ovaj namaz odličan kada je zdravlje u pitanju, i veruju u jednu zabludu. Najpre, ajvar je odličan saveznik probave jer ubrzava prolazak hrane kroz digestivni trakt, i omekšava stolicu ukoliko vas muči zatvor.
Bogat vitaminom C
Zahvaljujući paprikama, ajvar je odličan izvor vitamina C. Ovaj vitamin telo ne može samostalno proizvoditi, stoga ga je potrebno unositi uz pomoć ishrane. Osim konzumacije agruma i sličnih namirnica bogatih vitaminom C, ovaj vitamin možete dobiti i unosom ajvara.
Bogat je vitaminom A
Vitamin A najčešće dobivamo iz namirnica narandžaste i crvene boje, stoga ne čudi da upravo ovaj namaz obiluje ovim vitaminom. Zahvaljujući sadržaju crvenih paprika, ajvar je odličan izvor vitamina A, te može pomoći u zaštiti vašeg srca od različitih zdravstvenih problema.
Bogat izvor vitamina B2 i folne kiseline
Zahvaljujući patlidžanima, ajvar je također odličan izvor različitih vitamina i minerala, uključujući vitamin B2. Osim toga, zbog visokog sadržaja vlakana u patlidžanima, ajvar je odličan način da poboljšate svoje gastrointestinalno zdravlje.
Ne sadrži kalorije
S obzirom na to da ajvar gotovo i da ne sadrži kalorije, s njim je nemoguće preterati. Ovaj namaz nema značajne nutritivne vrednosti, jer se paprika koja se stavlja u ajvar obično peče, a zatim prži. Ovako paprika gubi svu svoju vrednost. Ovaj namaz je odličan izvor vlakana i minerala, stoga ga vredi uključiti u ishranu, prenosi SD.