Bundeva je pravi simbol jeseni, ali uživanje u ovom voću pomaže zdravlju više nego što mnogi znaju i treba je jesti kad god ste u prilici.
U bundevi nema mnogo kalorija, nema masnoća ni mnogo ugljenih hidrata, a puna je mikronutrijenata. Obiluje vitaminima A, C, E, B1, B2, B6 i B12, sadrži kalijum, gvožđe i magnezijum. Uz samo “meso” bundeve, i njeno seme je prebogato dragocenim sastojcima pa ga nazivaju “super hranom”.
Premda ima visok glikemijski indeks, bundeva ima nisko glikemijsko opterećenje pa je mogu jesti i dijabetičari – ona podiže šećer u krvi veoma sporo.
Kao značajan izvor magnezijuma, od velike je koristi svima koji muku muče sa nesanicom budući da ovaj moćan mineral reguliše nivo transmitera u mozgu. On je, takođe, koristan i u kontroli krvnog pritiska, pa bundevu treba da jedu svi koji pate od hipertenzije.
Uz sve to, preporučuje se i korišćenje ulja semena bundeve u ishrani, budući da povećava dobar holesterol i pomaže u obaranju krvnog pritiska,piše Lepaisrecna