Svi koji praktikuju vegansku ishranu znaju koliko može biti izazovno napraviti kolače koji su ukusni, a pritom bez namirnica životinjskog porijekla. Ako volite aromatične poslastice od kojih zamiriše cijela kuća, probajte recept za limun tortu! Bez jaja i bez mlijeka, ova torta koja nas podsjeća i na recept za banana hljeb, savršena će biti uz popodnevnu kafu sa dragim ljudima.
Sastojci:
1 kašičica psilijum ljuspica
125 g nezaslađenog veganskog jogurta 125g
185 ml biljnog mlijeka
135 g šećera u prahu
3 kašičice soka od limuna
narendana kora 1 limuna
3 kašike ulja
325 g brašna
1½ kašičica praška za pecivo
¼ kašičice sode bikarbone
¼ kašičice morske soli
Glazura:
100 g prosijanog šećera u prahu
2-3 kašike limunovog soka
Priprema:
Zagrijte rernu na 180 stepeni C. Pomiješajte ljuske psilijuma sa 1 ½ kašike hladne vode i ostavite na stranu da se zgusne. U drugoj posudi pomiješajte sve ostale sastojke, a onda dobro sjedinite sa natopljenim ljuskama psilijuma. U kalup za hljeb obložen papirom za pečenje sipajte smjesu kašikom. Lupite nekoliko puta plehom o sto kako bi se istisnuo vazduh. Pecite oko 40 minuta, zatim prekrijte folijom i vratite u rernu na još 20 minuta. Pečeno je kada na čačkalici koja je ubodena u tijesto ne ostane ništa.
Ostavite da se ohladi desetak minuta pa izvadite iz kalupa. Kada se potpuno ohladi pripremite glazuru- umutite šećer u prahu i limunov sok, a zatim prelijte preko kolača. Po želji ukrasite koricom limuna.