TORTA SA BANANOM, ČOKOLADOM, VOĆEM I ORASIMA
Ova torta sa spektakularnim imenom poznata je po jednako luksuznom ukusu. Nije iznenađujuće, jer sadrži sastojke oraha i čokolade, voća i vaš omiljeni fil. Jednom rječju, divan dezert za svečanim stolom!
2 TAMNE KORE
4 jaja
prstohvat soli
4 kašike šećera
1 kašika praška za pecivo
4 kašike brašna
2 kašike kakaa
1 SVIJETLA KORA
7 bjelanaca
prstohvat soli
12 kašika šećera
200g mljevenog oraha
1 kašika brašna
FIL
7 žumanaca
200g šećera za glazuru
5 kašika kukuruznog skroba
250g putera
500ml mleka
2 kašike vanilinog šećera
1 kašika limunovog soka
2 banane
SIRUP
100 ml vode
4 kašike šećera
2 kašike ruma ili drugog jakog pića
PRIPREMA
Prvo pripremite tamne kore. Da biste to učinili, odvojite belanca od žumanaca. Umutite bjelanca sa solju. Kad se pretvore u pjenu, postepeno dodajte šećer kašiku po kašiku i nastavite da mutite dok se ne dobije gusti šam. Zatim dodati jedno žumance, i još malo umutiti.
Dodati brašno i kakao, i umutiti varjačom. Smjesu izliti na papir za pečenje, i staviti u prethodno zagrejanu rernu na 170 ℃ i peći nekih 15-ak minuta, u zavisnosti od rerne. Na isti način ispecite i drugu koru.
Prelazimo na pripremu svijetle kore. Takođe umutiti bjelanca sa prstohvatom soli, pa kašikom postepeno dodavati šećer i kako bi dobili gusti šam. Prosijati brašno, i pomiješati sa mlevenim orasima pa dodavati u umućeni šam, i to zatim promiješati varjačom. Zatim testo izliti na papir za pečenje i peći 20-25 minuta na temperaturi od 170 ℃.
Da biste pripremili krem, umutite šećer u prahu i žumance sa kukuruznim skrobom. Nakon toga dodajte mleko, ekstrakt vanile i to kuvajte na laganoj vatri uz neprestano miješanje. Kad se krem zgusne, isključite šporet i ostavite krem da se ohladi. Kada se krem ohladi u njega dodati omekšali puter i to umutiti mikserom. Zatim u tu smjesu dodati izgnječene banane i limunov sok.
Sirup pripremite tako što ćete šećer i vodu kuhati na laganoj vatri 15 minuta i na samom kraju dodati rum, piše Dnevni.
Tortu redjajte na sljedeći način. Tamnu koru namočite trećinom sirupa. Zatim premažite filom. Nakon toga svijetlu koru namočite sirupom (ostavite sirupa i za treću koru), pa premažite kremom. Na kraju stavljamo treću (tamnu koru) takodje namočenu sirupom i završavamo tako što tortu premazujemo preostalim filom sa svih strana. Po želji tortu ukrasiti rendanom čokoladom.
Preporučujemo da torta odstoji u frižideru nekoliko sati.
Torta je neverovatno laka i mirisna. Napravite ovu tortu i budite sigurni da ćete oduševiti svoje najmilije neobičnom tortom „Svijetla Pariza“.
Prijatno!