Ako vodite računa o figuri, ovo je idealno jelo za vas! Čorba od karfiola će vas savršeno ugrijati u hladnim zimskim danima, obiluje zdravim sastojcima, a praktično uopšte ne goji.
Bonus je i što se priprema za manje od pola sata!
Sastojci:
1 kg karfiola
60 ml maslinovog ulja
60 g putera
2 grančice majčine dušice
100 g crnog luka
4 čena bijelog luka
5 dcl pavlake
5 dcl vode
so
bijeli biber u prahu
Priprema:
Operite karfiol i podijelite ga na cvijetove. U šerpu sipajte maslinovo ulje, dodajte puter i istopite. U rastopljeno dodajte majčinu dušicu, sitno sjeckan crni i bijeli luk, dinstajte 5 minuta. Umiješajte pripremljene cvjetove karfiola i pržite na laganoj vatri 10 minuta. Dodajte pavlaku i vodu i kuhajte dok povrće ne omekša. Čorbu usitnite u blenderu uz dodatak soli, ulja i mljevenog bijelog bibera, dok se ne dobije kremasta smjesa. Sipajte čorbu u činiju, a preko dekorišite cvijetovima karfila i, po želji, pospite peršunom, piše Stvar ukusa.