Hrana i piće

Kako da napravite mlijeko od krompira zdravije od mnogih

Krompirovo mlijeko munjevitom brzinom osvojilo je ljubitelje zdrave hrane širom svijeta.

Krompir - Google

Navikli smo već na razne vrste mlijeka, bilo da se radi o sojinom, bademovom, kokosovom ili onom dobrom starom kravljem, kozijem… Međutim, nedavno se pojavio novi proizvod koji polako, ali sigurno postaje pravi hit.

Riječ je o mlijeku od krompira, koje je bolje za planetu i zdravlje, a ne sadrži uobičajene alergene, pa je najbolji odabir za one osjetljive na laktozu, gluten ili orašaste plodove.

Ima manje šećera i masnoća, a bogato je i kalcijumom. Može da vam pomogne da bolje varite hranu, posebno ako vas muči zatvor, naduvan stomak ili gasovi. Takođe, izvrstan je izvor vlakana, vitamina B12, gvožđa i folata.

Oljuštite krompire i skuvajte ih. Kada su gotovi, ubacite ih u blender. Dodajte im vode do pola i malo mljevenih badema (po želji).

Dodajte prstohvat soli i prirodni zaslađivač. Po želji dodajte i malo ekstrakta vanile. Sve to zajedno izblendajte i stavite u staklenu flašu ili teglu.

Mlijeko čuvajte u frižideru i iskoristite dok je svježe, u roku od nekoliko dana, prenosi Kurir.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh