Na taj način nećete ga preskakati.
Ideja koju vam danas donosimo uključuje batat – namirnicu bogatu vitaminima A i C, B6, magnezijom i kalijem te jaje kojim u ovom doručku osiguravamo proteine zatim tahini i zeleno lisnato povrće. Sve ove namirnice (od kojih većinu možda inače ne jedete za doručak) osigurat će vam izbalansiran obrok, a možete ga jesti i kao ručak te večeru.
Tost od batata – slatkog krompira
SASTOJCI:
2 veća batata
1 žlica limunova soka
2 žlice tahinija
prstohvat soli
zelena salata endivija (ili prema izboru)
2 velika jaja
svježe mljeveni papar
PRIPREMA:
Narežite batat na šnite – otprilike debljine tosta. Stavljajte ih u toster po dvije i zagrijte na najvišu temperaturu. Kada su gotove, okrenite i stavite ponovo u toster te ponovite postupak.
Postupak ponovite još jednom odnosno dok batat ne poprimi smeđu boju.
Batat možete i peći u pećnici na otprilike 180 stupnjeva oko 15 minuta.
U zdjeli pomiješajte sok od limuna, tahini, sol i dvije kašice vode.
Ubacite u smjesu salatu i promiješajte te ostavite sa strane.
Na kraju pripremite poširana jaja – zavrijte vodu u većem loncu. Jaje razbijte u manjoj zdjeli i nježno ga dodajte u vrelu vodu koju ste prethodno promiješali. Jaja kuhajte oko dvije do četiri minute. Jaja ocijedite na papirnatim ručnicima.
Na tanjur stavite pečeni batat, dodajte salatu i na kraju poširano jaje te sve začinite svježe mljevenim paprom.