Predivna torta iz 2 sloja je idealna za svečane prilike, kao što su slave ili praznici. Kremasti karamel fil i biskvit sa orasima se tope u ustima. Svi vole torte i kolače sa orasima, zato obavezno isprobajte ovaj recept. Nije komplikovana za prirpemu, pa joj je to dodatni plus.
Sastojci:
5 jaja
8 kašika šećera
6 kašika mljevenih oraha
3 kašike brašna
3 kašike prezli
3 kašike mlake vode
1 prašak za pecivo
Za fil:
500 g šećera
1 l mlijeka
10 kašika brašna
250 g margarina
Još:
50 g isjeckanih oraha
100 g čokolade
Priprema:
Umutite čvrst snijeg od bjelanaca sa 4 kašike šećera, pa ostavite sa strane. Žumanca dobro ulupajte sa ostatkom šećera, dodajte vodu, orahe, brašno, prezle, prašak za pecivo i šne. Dobro sjedinite i sipajte u namašćen i brašnom posut kalup. Pecite u rerni zagrijanoj na 180°C, otprilike 25 minuta. Pečenu i ohlađenu koru presjecite poprečno na dva dijela, piše Stvarukusa.
Fil: Na jačoj vatri upržite šećer da dobije crvenkastu boju. Smanjite temperaturu na najmanje, pa dodajte polovinu mlijeka. U ostatak mlijeka dodajte brašno, dobro razmutite, pa ulijte u šećer sa mlijekom. Miješajte dok se smjesa lepo ne ujednači. Ostavite da se potpuno ohladi. Margarin pjenasto umutite, pa sjedinite sa ohlađenim filom. Koru stavite na tacnu i uokvirite obručem. Preko nanijeti ¼ pripremljenog fila, pa poklopite drugom korom. Od ostatka fila odvojite ¼ i ostavite sa strane. Preostali fil nanijeti preko kore, pa ostavite u frižider da se stegne. Odvojenu ¼ fila pomiješajte sa šokoladom istopljenom na pari i dodajte isjeckane orahe. Pripremljenu smjesu nanesite preko cijele torte (prethodno ukloniti obruč).