Sastojci:
500 g brašna
300 ml jogurta
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1/2 kašičice sode bikarbone
1/2 kašičice praška za pecivo
250 ml ulja za prženje
Priprema: U posudu sipajte jogurt (sobne temperature), zatim dodajte šećer, so, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Sve to lijepo promiješajte.
Dodajte brašno i promiješajte kašikom, žicom ili rukom. Tijesto treba da bude meko, ali ne sme da se lijepi za ruke. Umestite i stavite u frižider 10 minuta da malo odmori. Nakon toga premijesite i napravite 5-6 loptica. Ostavite da stoji 5 minuta.
U tiganj sipajte dosta ulja. Kada dobro zagrejete ulje i kad stavite lepinje, smanjite temperaturu. Prije prženja još malo razvaljajte testo.
Kada se lijepo isprži sa obe strane izvadite i stavite na ubrus da se ocijedi višak masnoće.