Hrana i piće

NOVOGODIŠNJI HLJEB – JELKICA: Pravi se BRZINSKI, a svi ukućani će biti oduševljeni! (RECEPT)

Sobzirom na to da je vrijeme praznika, umjesto običnog hljeba ili pogače, možete umijesiti ovaj u obliku jelkice.

Recept je veoma jednostavan, brzo i lako se pravi, a sve što vam je potrebno jeste malo volje i mašte.

Potrebno:

200 ml. mlijeka
10 gr svježeg kvasca
1 jaje
3 kašike maslinovog ulja
1 kašičice šećera
malo soli
400 gr brašna

Priprema:

U mlako mlijeko izmrviti kvasac dodati šećer. Kad zapeni sipati u vanglu, dodati jaje, ulje brašno so i umutiti srednje tijesto.

Ostaviti da odmara 30 minuta, zatim prebaciti u kalup jelke i ostaviti još 10-15 minuta. Nakon toga, staviti u rernu na 220C, na 25-30 minuta.

Ukoliko nemate kalup, testo jednostavno isijecite u trougao, “izrezbarite” po njemu još par šara i stavite da se peče.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh