Ukoliko nemate ideju šta biste mogli da spremite, a da bude ukusno i neobično, onda će vas ovaj jednostavan recept oduševiti.
Sastojci koje uvijek svaka žena ima u svojoj kuhinji čini ovo jelo još jednostavnijim, a ono što je sigurno da će cijela porodica uživati u ukusnom predjelu. Takođe ovo može biti i zamjena za kompletan obrok, a sjajno ide i kao prilog uz meso.
Sastojci:
500 g krompira
1 kašičica soli
5 kašika brašna
Za tijesto:
2 jajeta
90 ml mlijeka
125 g baršna
kačkavalj
prezle
Priprema:
Krompir isjeći na četvrtine i skuhati. Zatim za izgnječiti kao za pire krompir i posoliti. Dodati 5 kašika brašna i sve dobro sjediniti. U posebnoj činiji razmutiti dva ceijla jaja, dodati mlijeko i brašno pa sve lijepo umutiti dok se ne dobije ujednačena smjesa. Isjeći sir na manje kockice. U tijesto od krompira staviti po jednu kocku sira i formirati loptice. Staviti ih u frižider i pustiti da odstoje nekih 30-ak minuta. Nakon toga svaku lopticu umočiti u pripremljenu smjesu od jaja, pa potom u prezle. Ukoliko želite deblju koricu ponovo ih umočite u jaja, pa još jednom u prezle. Peci ih u dublejm zagrijanom ulju oko 3-5 minuta, ili dok ne dobiju zlatasto-smeđu boju, piše Stvar ukusa.