Sastojci:
6 bjelanaca
220 g šećera
1 kašika limunovog soka
Za fil:
500 ml mlijeka
6 žumanaca
200 g sećera
3 vanilin sećera
50 g oštrog brašna
1 maslac
300g bijele čokolade od kokosa
Žele od maline:
500g malina (smrznutih) 5 kašika šećera 200 ml vode 2 paketa želatina u listićima (12 listića)
Za posipanje:
kokos
bijela čokolada
Priprema:
Bjelanca izmiksajte postepeno dodajući šečer i limunov sok. Dobijenu, veoma čvrsto umućenu smjesu stavite u pleh obložen masnim papirom. Pecite na 140 stepeni 1 sat,piše Kurir.
Dok se kora suši, pripremite fil – 500 g malina, 5 kašika šećera, 200 ml vode stavite u posudu i kuhajte na niskoj vatri. U međuvremenu želatin napravite po uputstvu sa kesice. Kad smjesa sa malinama provri, izblendajte je štapnim mikserom. U smjesu sa malinama dodajte želatin koji je nabubrio, promiješajte i pustite da se malo prohladi.
Od 500 ml mlijeka oduzmite 100 ml, a ostatak stavite na vatru da uzavri . Žumanca, šecer, vanilin šećer pjenasto umutite, pa dodajte mlijeko koje ste oduzeli od 500 ml i oštro brašno. U uzavrelo mlijeko postepeno dodajte smijesu od jaja i miješajući napravite fil. Prebacite ga u suvu posudu i pustite da se ohladi. Ohlađenom filu dodajte maslac i čokoladu nasjeckanu na jako sitne komadiće i sve sjedinite. Beze koru stavite u pleh i na nju stavite pola fila od vanile pa stavite na pola sata u frižider. Nakon pola sata stavite žele od maline i ponovo stavite u frižider na oko sat vremena. Potom stavite ostatak fila od vanile koji ćete obilno posuti kokosom i preko toga narendati bijelu čokoladu.
Stavite kolač u frižider preko noći, a sutradan uživajte u fantastičnom ukusu.