Slatkiš koji često kupujete sada možete da pripremite kod kuće u vidu torte. Ova Ferero torta je raskošna i za nju će vam trebati malo više vremena, ali rezultat će vas raspametiti. Zasucite rukave i krenite sa pripremom.
Sastojci:
Za kore:
450 g brašna
240 ml toplog mlijeka
sok od 1/4 limuna
65 ga kakaoa
1 kašičica praška za pecivo
2 kašičice sode bikarbone
prstohvat soli
10 g vanilin šećera
250 g šećera
2 jaja
120 ml biljnog ulja
200 ml jake svježe skuhane kafe
Za prvi fil:
4 jaja
300 grama šećera
90 ml vode
prstohvat limunske kiseline
400 g putera na sobnoj temperaturi
3-4 kašike čokoladnog krema od lješnika
150 grama mljevenih lješnika
Za drugi fil:
175 ml slatke pavlake
350 g čokoladnog namaza od lješnika
Još:
3 podloge za vafle (oblanda) isječene na veličinu torte
70 ml krema 30%
100 ml crne čokolade
Priprema:
U mlako mlijeko iscjedite sok od limuna i ostavite da odreaguje. Brašno i kakao prosijte u činiju, dodajte prašak za pecivo, sodu bikarbonu, šećer, vanilin šećer, prstohvat soli pa sve lijepo umiješajte. U drugoj činiji umutite jaja sa uljem i mlekom koje ste pomiješali sa limunom. Dok mutite postepeno dodajte kašiku po kašiku prethodne smjese. Dobro sve sjedinite. Zatim dodajte skuvanu kafu jednu šolju. Tijesto podijelite na 2 dijela pa pecite u kalupu na 180 stepeni 30-40 minuta.
Za fil razdvojite žumanca od bjelanaca. U šerpicu stavite šećer, vodu i limunsku kiselinu. Kuhajte na srednjoj vatri dok se šećer potpuno ne rastvori bez miješanja. Bjelancima dodajte prstohvat soli i umutite dok ne postanu pjenasta. Nastavite da mutite i sipajte sirup u tankom mlazu. Mutite maksimalnom brzinom dok se masa ne ohladi na sobnu temperaturu. Potom u tu smjesu umiješajte i puter. Mutite mikserom. Dodajte i krem od lješnika.
Kada su kore pečene i skroz ohlađene, odsjecite izbočine na korama i isecite svaku na 2 dijela po širini. Dobit ćete ukupno 4 kore.
Slatku pavlaku umutite sa kremom da dobijete još jedan fil.
Ređanje torte: Kora, 2 fil, oblanda, prvi fil nanijet poslastičarskim špricem po obodu, a unutra fil broj 2, mljeveni lješnici, kora..pa sve ponovo do utroška materijala. Tortu sa svih strana ukrasite ostatkom prvog fila, a odozgo prelijte čokoladom i ukrasite lješnicima i ferero čokoladicama, prenosi Stvar ukusa.