Sastojci
Za koru:
250 g mljevenog keksa
100 g mljevenih, pečenih lješnika
125 g maslaca
130 ml mlijeka
Za fil:
300 g šlaga
300 ml mlijeka
200 g krem sira
3 kašike šećera u prahu
1 kesica želatina
40 ml vode
350 g kajsija (očišćenih)
Za ukrašavanje:
100 g čokolade
1 kašika ulja
3 kašike mlijeka
Priprema:
Umutiti maslac, dodati mljeveni keks, lješnike i mlijeko i izmiješati.
Na tacnu staviti obruč (26 cm) i napraviti koru. Kajsije oljuštiti i isjeći na male komade. Šlag umutiti sa mlijekom. Dodati krem sir pomiješan sa šećerom u prahu i izmiksati.
Želatin sipati u šerpicu, dodati vodu, ostaviti desetak minuta. Zatim zagrijati, ali da ne provri, samo da se otopi. Prohladiti. Umiješati u šlag i sir. Dodati i kajsije i izmiksati. Fil rasporediti preko kore.
Staviti u frižider da se ohladi i stegne. Skinuti obruč.
Čokoladu otopiti sa mlijekom i uljem i preliti tortu. Vratiti kratko u frižider, prenose Nezavisne.