Hrana i piće

Puniti po želji: Domaće lisnato pecivo kakvo nećete pronaći u pekari

Kad izvučete vrele kiflice iz rerne zaboravit ćete na sve probleme.

Lisnato pecivo - Screenshot

Ako želite da sami napravite hrskavo i mekano pecivo, imamo prijedlog za vas.

Predlažemo vam jednostavan recept za najukusnije pecivo koje možete puniti po želji.

Iako početnicima ovaj recept vjerovatno djeluje komplikovano, ipak nije tako, i kada iz rerne izvučete vruće kiflice, sav trud će se isplatiti.

Probajte i uživajte!

Sastojci:

250 ml mlakog mlijeka
20 gr svježeg kvasca
50 ml ml. vode
50 ml. maslinovog ulja
1 kašičica šećera
malo soli
50 gr maslaca za premazivanje
500- 550 gr brašna
malo maka ili crnog susama

Priprema:

U mlakoj vodi izmrviti kvasac i dodati kašičicu šećera. Mlijeko smlačiti, pa dodati provreli kvasac, ulje i brašno. Zamijesiti mekše tijesto i ostaviti da odmara 30 minuta.

Razviti na stolu, premjesiti, pa podijeliti na 5-6 loptica obraditi ih rukama i pokriti na 10 minuta. Svaku lopticu razviti kao veći tanjir, premazati rastopljenim maslacem i posuti malo makom. Razviti drugu, treću… i stavljati jednu preko druge.

Rukama razviti tijesto na 1,5 cm debljine i podijeliti na 8 trouglova. Na širem dijelu prosjeći pa provući vrh, okrenuti pa uviti u kiflicu od šireg ka vrhu.

Ređati u pleh. Premazati žumancetom. Rernu uključiti na 220 stepeni, pa smanjiti na 200 peći na 35-40 minuta. Pokriti da odmori, piše Objektiv.

Pogledajte korak po korak uputstvo za pripremu:


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh