Napoleon torta je po ukusu najsličnija krempitama, ali je izgled i sama priprema malko drugačija. Ako nekoga ko voli krempite želite da obradujete tortom gotovo istog ukusa, onda je ovo ono što tražite. Ovaj recept za malo bržu i jednostavniju varijantu od samo tri sastojka sjajno je rešenje ukoliko nemate previše vremena.
Sastojci:
500 g lisnatog tijesta
200 g krem sira
300 ml kuhanog kondenzovanog mlijeka
Priprema:
Lisnato tijesto malo razvucite oklagijom pa isjecite na tri jednaka dijela. Stavite u pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 200 stepeni nekih 20 minuta. Sir i kondenzovano mlijeko pomiješajte i mikserom dobro sjedinite da dobijete glatku masu. Kada je tijesto pečeno uklonite lagano gornju koricu, a mrvice iskoristite za dekoraciju na kraju. Sva tri dijela podijelite na dva, da ukupno dobijete 6 korica. Svaku od njih premažite filom i ređajte jednu preko druge, dok sve ne iskoristite i na kraju od preostalog fila premažite kompletnu tortu. Mrvice koje ste sačuvali pospite odozgo. Po želji možete za dekoraciju iskoristiti malo sjeckanih badema, prenosi Stvar ukusa.