Čuvena austrijska torta – Saher torta – je jedna od najpoznatijih i najpopularnijih poslastica. S pravom nosi naziv kraljice među tortama, jer je mekani čokoladni biskvit premazan džemom i čokoladna glazura čine savršenom. Ova čuvena torta ima čak i svoj dan koji se obilježava 5. decembra. Sada i vi lako pripremite najljepšu čokoladnu tortu.
Sastojci:
120 g crne čokolade
120 g putera, sobne temperature
40 g prah šećera
6 žumanaca
6 bjelanaca
160 g šećera
120 g brašna
džem od kajsije
Za glazuru:
200 g crne čokolade
50 g šećera
190 ml vode
Priprema:
Pomiješajte brašno, puter, aromu vanile i šećer u prahu, pa dobro umutite. Postepeno dodajte žumanca i nastavite da mutite. Bjelanca umutite sa šećerom, a čokoladu otopite. Čokoladu dodajte u smjesu sa žumanacima, promiješajte, pa dodajte bjelanca i lagano sjedinite. Sipajte u kalup obložen pek papirom. Pecite na 170°C oko 60 minuta. Presjecite koru horizontalno, pa premažite oba dijela sa džemom. Ponovo spojite kore.
Vodu i šećer kuhajte dok ne provri, pa dodajte istopljenu čokoladu i miješajte dok se ne sjedini. Sipajte preko torte, piše Stvar ukusa.