Nekada su se pravile češće, a onda su nekako čini se pale u zaborav. Ukoliko želite da se prisjetite djetinjstva možete uz ovaj jednostavan recept, koji garantovano svima uspijeva.
Sastojci:
200 ml toplog mlijeka
10 g suhog kvasca
1 jaje
100 g šećera
100 ml ulja
8 g praška za pecivo
500 g brašna
prstohvat soli
tamna čokolada
Priprema:
U zagrijano mlijeko dodajte suhi kvasac i razmutite da se skroz otopi. U činiji pomiješajte jedno cijelo jaje, šećer, prašak za pecivo i ulje i sve dobro zamutite. Lagano dodajte kvasac i sve miješajte da se lijepo sjedini. Postepeno dodajte brašno i zamijesite testo. Malo premjesite rukama da bude glatko, potom pokrijte i čekajte da nadođe, nekih sat vremena. Testo treba da bude vazdušasto. Malo ga ponovo premjesite. Podijelite u 10 jednakih dijelova i u svaku unutra ubacite kockicu ili dvije čokolade i zatvorite na dnu. Redajte u tepsiju koju ste malo posuli brašnom. Prije pečenja ih premažite žumancetom. Pokrijte ih krpom da “odmore” 20 minuta. Stavite ih u prethodnu zagrijanu rernu i pecite na 180 C nekih 25 minuta do pola sata, piše Stvar ukusa.