Bečka pita su poznati sitni kolači koji se prave od obladni, keksa i 2 čokoladnog fila. U jedan fil se dodaje kokos, a u drugi orasi. Na kraju se kolači prelivaju čokoladnom glazurom. Izgledom podsjećaju na bajadere, a i ukus je fantastičan.
Sastojci:
1 list oblande
200 g keksa
150 ml soka narandže
Za I fil:
400 ml vode
200 g šećera
125 g margarina
100 g čokolade
150 g kokosa
300 g mljevene plazme
Za II fil:
100 g šećera
50 ml vode
125 g margarina
100 g čokolade za kuhanje
200 g mljevenih oraha
Za glazuru:
150 g čokolade
100 ml slatke pavlake
kokos
Priprema:
Vodu i šećer kuhajte dok ne provri, pa sklonite sa šporeta, dodajte margarin i čokoladu i miješajte dok se smjesa ne sjedini. Zatim sipajte kokos, dobro promiješajte, pa onda i keks. Kada sve sjedinite premažite preko oblande. Preko poređajte keks koji ste umočili u sok od pomorandže. Vodu i šećer kuhajte dok ne provri, pa dodajte čokoladu i margarin. Kada se sve otopi i sjedini sklonite sa šporeta, pa dodajte orahe. Dobro promiješajte i ostavite da se malo ohladi. Premažite preko keksa, pa ostavite u frižideru 15 minuta. Zatim premažite glazuru za koju ste otopili čokoladu sa slatkom pavlakom. Pospite kokosom i ostavite da se stegne 2 sata, piše Stvar ukusa.