Istina je da između oštrog i mekog brašna nema značajne razlike, a glavno je u načinu mlevenja. Bijelo brašno dobija se finim mlevenjem jezgra pšenice. Što se više puta melje, dobija se finije brašno.
Vjerojatno se i vi nekad bili u dilemi koje brašno trebate koristiti za pripravu nekog recepta – oštro ili glatko. Ono s čim nećete pogriješiti je mjerica pola oštrog, pola glatkog, ali mi vam donosimo glavne razlike između ova dva tipa brašna i za što se koriste.
Chefica Ivana Smrk objašnjava najčešće greške kod kuhanja riže | Video: Davorin Višnjić/PIXSELL
Između oštrog i glatkog brašna nema značajne razlike, a glavna razlika je u načinu mljevenja. Bijelo brašno dobiva se finim mljevenjem jezgre, a što se više puta pšenica melje, dobiva se finije brašno. Iako je mala razlika između oštrog i glatkog brašna, ipak je potrebno koristiti određenu vrstu brašna kako biste dobili zadovoljavajući proizvod.
Glatko brašno je malo finije od oštrog brašna te je idealno za pravljenje kruha, lisnatog i dizanog tijesta, peciva, savijači, krafni i muffina. S druge strane, oštro se koristi za kuhana tijesta, zgrušavanje umaka, za biskvite, palačinke, kekse i za pohanje.
Istina je da nema najboljeg brašna, već je najbolje pratiti vlastito kulinarsko umijeće i upotrijebiti ono koje vam najviše odgovara, a koje je to ćete saznati isprobavanjem, piše Joy the Baker.