Ukoliko patite od nadutosti, gasova i uopšte od disbalansa crijevne flore jedite kiseli kupus. Ova tradicionalna zimska namirnica prirodni je probiotik, a naročito se preporučuje onima koji piju antimikrobne lekove.
Kiseli kupus pomaže i u varenju masnih obroka i ubrzava metabolizam, što pospešuje izlučivanje štetnih materija iz organizma i čisti i regeneriše jetru. Tako čisti krv, usporava starenje i jača otpornost organizma.Podstiče i zarastanje rana, a deluje i kod reume i upale vena. Lokalno se može koristiti za ublažavanje svraba na koži usljed različitih alergijskih reakcija, a ako imate glavobolju, na čelo položite list kiselog kupusa i obmotajte ga gazom.
Hrani mozak
Takođe, kiseli kupus je izvor niacina (vitamin B3), potrebnog za ćelijsku energiju, metabolizam, razmjenu materija u mozgu.Sprečava svrab, podiže raspoloženje…
Nutricionisti kiseli kupus posebno preporučuju starijim ljudima, jer je osim za zdravlje dobar i za podizanje raspoloženja. Zato bi tokom zime svaki dan trebalo jesti salatu od kiselog kupusa. Ova namirnica sadrži veliku količinu vitamina C, i zato je idealna u borbi protiv virusa i infekcija karakterističnih za ovo doba godine.
Među dobrobiti kiselog kupusa ubraja se i to da organizam čini otpornijim na stres, pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca, stimuliše rad ćelija i deluje podmlađujuće, značajan je za očuvanje čvrstine kostiju i doprinosi obnavljanju istrošenog vezivnog tkiva,prenosiSrbijadanas