Ali, podaci iz naučnih istraživanja provedenih s više od 700 kuhanih jaja kažu će da ova tehnika za kuhanje jaja (praktično jaja kuhana na pari jer se kuhaju u samo 2,5 centimetara vode) povećati šanse za to. Svježim jajima će trebati nešto duže da se ogule, ali bi se trebala oguliti jednako dobro kao i starija jaja.
Priprema
Pronađite lonac s poklopcem koji je dovoljno velik da vam jaja stanu na dno u jednom sloju. Dodajte 2,5 cm vode, poklopite i zakuhajte.
Lagano spustite jaja u lonac pomoću rešetke ili rešetke za kuhanje na pari (u redu je ako su jaja djelomično uronjena na dno lonca ili podignuta na rešetki za kuhanje na pari ili uopšte nisu potopljena). Pokrijte posudu i kuhajte jaja, podešavajući vatru tako da održi snažno vrenje, 6 minuta za tekući žumanjak i čvrsti bjelanjak, 8,5 minuta za mekani žumanjak, ili 11 minuta za žumanjak koji je čvrst do kraja.
Ocijedite jaja, zatim ih ogulite i jedite odmah ili ih premjestite na tanjir i ostavite da se sama ohlade prije nego što ih spremite u frižider (možete ih držati do sedam dana ako su u ljusci). Nemojte ih šokirati s ledenom kupkom nakon kuhanja; zbog toga ih je teže oguliti.
Savjet
Na običnom kućnom šporetu možete skuhati onoliko jaja koliko stane u jedan sloj u vaš lonac, do desetak.
Košara za kuhanje na pari nije potrebna, ali vam može pomoći da nježno podignete i spustite jaja, što će spriječiti slučajno pucanje.
Ako imate problema s pucanjem jaja tokom kuhanja, pomoću igle probušite malu rupu kroz ljusku na debljem kraju jaja (ovo takođe može pomoći u smanjenju rupice koja se stvara na kuhanom bjelanjku zbog unutrašnjeg zračnog džepa).
NAPOMENA: Jaja u ovom receptu treba kuvati izravno iz frižidera; smanjite vrijeme kuhanja za 1 minutu ako koristite jaja na sobnoj temperaturi, piše Cooking New York Times, a prenosi 24sata.