Palenta je ukusna sama po sebi, ali uz pravilnu pripremu, omiljene začine i dobar prilog, može biti mnogo više od ukusnog obroka. Takav obrok je izuzetno hranljiv, pun dobrih vlakana, minerala i vitamina, piše City magazine.
Palenta sadrži prirodne masti, odnosno karotenoide, a upravo su te zdrave masti zaslužne za bolje funkcionisanje naših crijeva. Kukuruz takođe sadrži velike količine fosfora, magnezijuma, cinka, kalijuma, bakra, selena i mangana.
Zahvaljujući kukuruzu, palenta ima veoma malo kalorija, pa je idealan obrok za mršavljenje. Jedna je od najboljih i najefikasnijih namirnica koje se preporučuju za konzumaciju, jer se priprema brzo i lako, ukus joj je vrlo blag i prijatan, zasitna je, a uz to ne stvara osjećaj težine u stomaku.
Palenta jača i ćelije debelog crijeva, što je još jedan razlog za njenu konzumaciju. Osim što će ih ojačati, palenta će djelovati i antioksidativno na cijeli organizam, a ne samo na crijeva.
Palenta snižava holesterol zbog dobrih masti koje sadrži, ali sadrži i dobra vlakna i složene ugljene hidrate, zbog čega će spriječiti pojavu viška kilograma.
Kako pravilno pripremiti palentu?
Sipajte 3,5 šolje vode u šerpu.
Zatim dodajte malo ulja i prstohvat soli.
Kada provri, smanjite temperaturu na minimum i uz stalno mešanje sipajte jednu šoljicu kukuruzne palente.
Prilikom miješanja preporučuje se upotreba drvene kašike, zbog same oksidacije, do koje može doći pri upotrebi metalne kašike. Takođe, nećete pogriješiti ako u palentu dodate svoje omiljene sjemenke, začine ili povrće. Prijatno!