Gosti su vam se najavili a vi nemate ideju šta biste mogli da napravite za dezert?
Nema potrebe da očajavate.
Od svega 4 sastojka možete da napravite poslasticu za pamćenje.
Sastojci:
– šećer, 260 g
– jaja, 6 komada
– mlijeko, 600 ml
– voda, 60 ml
Priprema:
Neophodno je da prvo pripremite preliv od topljenog šećera. Samo sipajte 100 g šećera i 60 ml vode u šerpicu i miješajte na laganoj vatri dok se šećer ne istopi i smjesa ne dobije braon boju karamele.
U drugu posudu razbijte jaja i umutite ih žicom. Zatim ulijte mlijeko postepeno, sve vrijeme miješajući ga sa jajima, pa dodajte ostatak šećera.
Kašikom sipajte smjesu od jaja i mleka kroz cjediljku u istopljeni šećer. Prekrijte posudu folijom i ostavite je da odstoji u šerpi koju ćete do pola napuniti ključalom vodom. Poklopite šerpu i stavite je na vatru da se smjesa kuha oko 50 minuta na srednjoj jačini.
Nakon kuhanja, potrebno je da se ohladi neko vrijeme. Nožem odvojite kolač od posude, prekrijte posudu tanjirom i prevrnite kolač na tanjir.
Cijeli proces pripreme ovog preukusnog dezerta, možete pogledati u videu: