Rotkvice sadrže vrlo malo kalorija, zbog čega su odlična namirnica za proljećno čišćenje organizma. Sumporni heterozidi daju rotkvici specifičan miris i ljutinu, a što je rotkvica ljuća, vjeruje se da je zdravija i korisnija za organizam.
Brojni su razlozi zbog kojih rotkvice treba uvrstiti u jelovnik.
Dobre su za zdravlje cijelog tijela
Crvena boja rotkvice potiče od pigmenta antocijana. Ova materija je snažan antioksidans koji čuva ćelije od raspadanja i pomaže u zdravlju cijelog tijela.
Mogu da podstaknu probavu
Ljutkasti ukus rotkvice podstiče lučenje želudačnih sokova, zbog čega se obično služi u salatama ili napicima, odnosno kao “aperitiv” koji otvara apetit.
Uz to pokreće probavu i rad crijeva, a posebno se preporučuje osobama koje imaju problem s tvrdom stolicom, piše Kurir.
Malo kalorija za velike rezultate!