Hrana i piće

ZNATE LI KAKO SE PRAVILNO SPREMA ŠPINAT?Jednostavan trik za kuhanje koji omogućava zadržavanje svih hranljivih sastojaka

Špinat je “superhrana” zbog brojnih hranljivih materija.On obezbjeđuje tijelu proteine, gvožđe, vitamine i minerale.

Da biste očuvali što više zdravih sastojaka u špinatu, potrebno je da ga što kraće kuvate, a naročito da ga ne izlažete visokoj temperaturi, piše Stvarukusa.rs

Najjednostavniji način za pripremu špinata jeste blanširanje. To podrazumjeva da ga na kratno ubacite u ključalu, blago posoljenu, vodu – biće dovoljno par minuta. Promiješajte par puta i odmah procedite. Naravno, prije blanširanja ga dobro operite.

Nakon toga ga pripremite na uobičajeni način: Zagrijjte na tiganju malo ulja i propržite sjeckan bijeli luk. Dodajte kašiku brašna i promješajte da samo pobijeli. Promiješajte. Kad se sve zagrije i počne da se zgušnjava, dodajte malo po malo mlijeko. Zatim dodajte blanširani špinat i začine pa servirajte uz ručak.

Najbolje je napraviti količinu koju ćete odmah pojesti jer se ne savjetuje podgrijavanje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh